31 жовтня – 2 листопада 2019 р. в місті Миколаїв у Центральній міській бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького відбулися ХІІ Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків», а 3 листопада у м. Скадовськ оголошувалися результати дослідження теми: "Культура (субкультура) бідності в Україні". У цих двох громадських заходах взяв активну участь отець Дмитро Онуфрик, екореферент Одеського екзархату.

ХІІ Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків», головною темою, яких була: «Європейські напрямки екологічного розвитку міста Миколаєва та інших міст України», відбувалися під патронатом Миколаївського міського голови.

Головними організаторами екологічних читань були: Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, центральна міська бібліотека ім. М. Л. Кропивницького м. Миколаєва, міський центр екологічної інформації та культури бібліотеки-філіалу № 2, благодійний фонд МЕТА.

Виконавцями та партнерами заходу були: управління екології та природних ресурсів Миколаївської облдержадміністрації, управління екології департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, Миколаївський національний аграрний університет, національний університет кораблебудування ім. адмірала Макарова, Чорноморський національний університет ім. Петра Могили, ВП «Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтв», науково-методичний центр управління освіти Миколаївської міської ради та низка інших громадських та державних установ та організацій м. Миколаєва та інших міст України.

Було також запрошено о. Дмитра Онуфрика, екореферента Одеського екзархату УГКЦ. О. Дмитро привітав усіх на початку заходу, а у своїй доповіді розповів про екологічне служіння Церкви – основні напрямки, цілі та завдання діяльності церковних екологів.

Екореферент розповів про останні досягнення Бюро із питань екології УГКЦ, а саме у сфері практичних та просвітницьких акцій, а також у сфері видавництва екологічної літератури.

О. Дмитро акцентував увагу на екологічній енцикліці Святішого Отця «LAUDATO SI’», яка була перекладена на українську мову саме Бюро УГКЦ з питань екології. За словами доповідача ця енцикліка є важливим інструментом для екологічної праці не лише Церкви, але і для державних екологічних органів.

Екореферент взяв участь також і в іншому заході, який проводився 3 листопада у м. Скадовськ у приміщенні місцевого будинку культури, а саме: оголошенню результатів опитування людей про причини бідності в Україні.

Дослідження на тему: "Культура (субкультура) бідності в Україні" провели ГО "Центр близькосхідних досліджень" (Семиволос Ігор, Данилов Сергій, Звонок Дмитро) спільно з аналітичним центром Українського Католицького Університету ( професор, доктор історичних наук Міхєєва Оксана).

Після оголошення результатів була дискусія: як саме в Українських реаліях можна боротися із причинами бідності.

О. Дмитро розповів, як він на своїй парафії проводить різносторонню працю для розвитку особистості дітей та молоді, адже одною із основних причин бідності є брак освіти та брак розвитку індивідуальних якостей кожної особи, брак мотивації, неправильний вибір прерогатив життя, брак духовних та загальнолюдських цінностей.

Екореферент розповів про важливість екологічного виховання, як одного із важливих складових у виховані особистості. Також він відзначив екологічну енцикліку Папи Франциска, у якій Святіший Отець висловлює свої переживання через загрозу втрати гідності людського життя, а також гостро піднімає питання причин бідності, яка б мала через технічний розвиток зменшуватися, але, насправді, й надалі багато людей знаходяться на межі виживання.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

000.jpg 001.jpg 002.jpg

004.jpg 005.jpg 006.jpg