• 0900.jpg
  • 0901.jpg
  • 0902.jpg
  • 0903.jpg
  • 0904.jpg
  • 0905.jpg
  • 0906.jpg
  • 0907.jpg
  • 0908.jpg
  • 0909.jpg
  • 0910.jpg
  • 0911.jpg
  • 0912.jpg
  • 0913.jpg
  • 0914.jpg
  • 0915.jpg
  • 0916.jpg
  • 0917.jpg
  • 0918.jpg
  • 0919.jpg

16 жовтня, у вісімнадцяту неділю після Зіслання Святого Духа, в межах душпастирського візиту до Одеси Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відслужив Архиєрейську Божественну Літургію на парафії Вознесіння Господнього. Главі Церкви співслужили екзарх Одеський владика Михайло Бубній та священники екзархату. Під час Літургії Предстоятель звершив ієрейське рукоположення Олексія Бурова для Одеського екзархату.

У проповіді Блаженніший Святослав роздумав над уривком недільного Євангелія від Луки 5, 1–11, який, за його словами, є дуже зрозумілим в Одесі — морських воротах України. А також розповів історію покликання нововисвяченого ієрея Олексія.

В сьогоднішньому Євангелії ми бачимо момент, коли Христос приходить до Генезаретського озера, де Петро з рибалками безуспішно ловлять рибу. Їхній досвід і професійна мудрість виявляються безплідними. В цій ситуації Христос дає Петрові дивний наказ відчалити на глибину і закинути сіті. На Його слово Петро це чинить і впізнає Господа, який є Творцем неба і землі, за яким Він готовий піти і стати учнем.

Проповідник пояснив, чим є та євангельська глибінь, про яку говорить Христос. Окрім глибини моря, про яку ми думаємо, є ще дві інші глибини: Петро, який у глибині серця шукає Бога, і живий Бог, якого Святе Писання описує як безодню, яку не можна зміряти.

На переконання архиєрея, сьогоднішні слова про безодню і глибину, про клич людини за Богом, пошук Бога є змістом для розкриття і апостольської місії, бо апостоли є тими, хто привів множество народів до Бога, за яким тужить людське серце.

Це Христове Євангеліє, каже Глава УГКЦ, тут, на березі Чорного моря, особливо промовляє.

«Пригадую собі, коли я вперше сюди прийшов з владикою Михайлом, тут був закинутий магазин. Я не міг уявити, що в один момент приїду сюди, щоб служити Архиєрейську Літургію. Тоді нам, як колись Петрові, Христос сказав відчалити на глибину. Наша людська мудрість підказувала, що з того закинутого магазину, де збиралися узалежнені люди, нічого доброго не може бути. Але Господь нам сказав відчалити на глибину і закинути сіті. Владика Михайло переживав за мешканця поруч, бо він міг би найбільше скаржитися, що під його вікнами будується церква. Владика тільки поблагословив цей будинок, і сьогодні він є помешканням священника», — поділився спогадом Глава УГКЦ.

«„Закиньте сіті“. Ми тоді сказали: „На Твоє слово, Учителю“, — продовжив проповідник. — Ми мріємо, мріємо про розвиток нашої Церкви в Одесі і на Одещині. Навіть тоді, коли чимало людських зусиль, людської мудрості не дали можливості знайти місце під храм. В повному довір’ї до Тебе, Учителю, ми за Тобою йдемо на глибину і закидаємо сіті. Дивіться, як багато великої риби в ті сіті потрапило! Скільки добрих людей Одеси, які шукали Бога, які й сьогодні під час війни шукають порятунку і засобів, щоби прожити ще один день, приходять сюди. І сповняються ті слова Христа: „Від нині зроблю вас ловцями людей“».

Блаженніший Святослав звернув увагу на ще одну історичну подію, яка відбулася під час Божественної Літургії — народження нового священника. «Брат Олексій, диякон з Миколаєва, — сказав у проповіді Предстоятель, — тут отримає благодать Духа Святого. Він стане учасником апостольської місії, яку Христос доручав Петрові та своїм першим учням, апостолам. Такої події ми з владикою точно не могли собі уявити, щоб тут, у закинутому місці, була глибина, на яку сходить Дух Святий».

Глава УГКЦ розповів історію життя отця Олексія, який вже у дорослому віці вступив до семінарії, багато років прожив у подружжі, має сина з особливими потребами, але відчув поклик Христа, лишив усе і пішов за Ним. «Але цікаво, що глибина його покликання усім нам стала явною лише тоді, коли почалася війна. Коли ми були змушені евакуювати семінарію, бо російський фронт стояв лише кількадесят кілометрів від семінарії, у Броварському районі, він єдиний залишився в семінарії разом з людьми, які приходили до підвалів семінарії у бомбосховище. Тоді Миколаїв був відносно спокійним містом, а Київ — епіцентром першої хвилі війни. Але потім він повернувся додому, щоб доглядати свого сина, який так потребував особливої опіки батька і понині залишається у Миколаєві. Більше того, там, в Миколаєві, під обстрілами він закінчив семінарію онлайн. Він здав дуже тяжкий екзамен, щоб бути бакалавром богослов’я. І сьогодні з Миколаєва приїхав сюди, щоб бути рукоположеним у Христові священники. Дивна глибінь!»

«Нехай це Боже слово буде сьогодні потіхою для всіх нас. Ми тривожимось кожного разу, коли по Україні оголошують повітряну тривогу. Не знаємо що буде, який приліт станеться у ту чи іншу хвилину. В моменти страху пам’ятайте заклик Христа: відчальте зі Мною на глибінь. Можливо, момент найбільшого болю і страху може стати моментом покликання на більшу глибину за Христом. Довіряймо Богові!», — закликав Глава Церкви.

Наприкінці Божественної Літургії Патріарх привітав нововисвяченого священника, пригадавши три секрети, як витримати у Священстві докінця: щодня молитися Часослов, щодня читати і роздумувати над Святим Письмом і щоденно, відповідно до приписів, служити Службу Божу.

Відтак отець Олексій звернувся до свого святителя такими словами: «Сьогодні в мене дуже важливий день. Я дякую вам, Ваше Блаженство, що п’ять року тому ви дозволили мені вчитися у Київській Трьохсвятительській семінарії. Кожного разу, коли вдягаю підрясник, пригадую перші облечини. Ваші слова, коли ви їх благословляли, ви сказали, що вони будуть служити нам як захист. Я, як і вірні нашої Церкви, завдяки вашим молитвам відчуваю захист. Дякую за вашу мудрість і науку, яка скріплює нашу віру і надію. Бажаю міцного здоров’я, Божого благословення і опіки Матері Божої на многії і благії літа!».

Після Літургії Блаженніший Святослав поспілкувався з вірними, зокрема молоддю парафії.

Як ми повідомляли, Глава УГКЦ здійснює душпастирський візит на південь України. У суботу, 15 жовтня, в Одесі Блаженніший Святослав зустрівся з представниками місцевої влади і волонтерами Одеської області, а також з вірними і духовенством Одеського екзархату в катедральному храмі Святого апостола Андрія Первозванного. Глава Церкви прибув, щоб дізнатися про потреби постраждалих від війни українців на Півдні України і, відповідно до можливостей Церкви, допомогти.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

Меню

Menu